Ränssin Kievarissa Jyväskylän lähellä voit kokea aidon entisaikojen kievaritunnelman ja nauttia luonnon rauhasta.
Tutustu kievarin ja kesäteatterin historiaan ja tule nauttimaan palveluistamme.
Ränssin Kievarin historia
Ränssin Kievari on 205 vuotta vanha maalaistalo luonnonkauniilla paikalla järven rannalla, Jyväskylän lähellä. Voit kokea aidon entisaikojen kievaritunnelman ja nauttia luonnon rauhasta. Päärakennus on iso, noin 600 m2:n maalaistalo, joka on toiminut kievarina yli 50 vuotta 1800- ja 1900-luvun molemmin puolin. Nykyisessä käytössä talo ympäristöineen on ollut vuodesta 1987. Päärakennuksen tupa on 110 m2. Sen nurkassa on valkoinen vanhanajan takka. Tuvan lattiasta löytyy myös hevosen kavion jälki, joka on peräisin vanhalta Kievariajalta 1800-luvulta. Rohkeimmat isännät ajoivat kieseillä sisälle asti.
Tuvan komistuksena on valtava haltiahirsi, joka vuonna 1818 on maksanut tasan markan. Talon nykyisessä takkahuoneessa on aiemmin ollut talon keittiö. Keittiö oli käytössä yhteensä yli 100 vuotta, ja siltä ajalta on vielä nähtävissä lattiaan kuluneet naisen jalanjäljet. Ränssi sijaitsee vanhan postiväylän varrella, joka kiinnosti myös lonttoisilla alueilla piileskeleviä maantierosvoja. Ränssin tilalla on erittäin värikäs historia erilaisine tapahtumineen. Korttipeleistä, tilan menetyksestä, viinan poltosta sekä vaimojen vaihdosta on monia mielenkiintoisia tarinoita ja totuuksia.
Kesäteatterin historia
Ränssin Kievarin kesäteatterin on perustanut Mikko Eräjärvi (1945–2010) vuonna 1989, jolloin Ränssissä esitettiin näytelmä Roinilan talossa. Mikon suurena haaveena oli nähdä joskus lapsenlapsensa astuvan näyttämölle. Kesällä 2014 Mikon lapsenlapset Juho ja Erika esiintyivät kylän lapsien rooleissa ja jatkoivat Mikon unelmien ja haaveiden viitoittamaa tietä. Elämä on kuin näytelmä täynnä yllätyksiä, iloa ja surua sekä suuria tunteita, komediaa ja draamaa, jossa ihmiset ja hetket jalostuvat kauniiksi muistoiksi, kietoutuen tiiviiksi tarinaksi, joka jatkuu sukupolvesta toiseen.
Teatterin aikakaudet
Ensimmäinen aikakausi: Matti Suhosen ohjauksessa 1989 alkaen
Toinen aikakausi: Kari Pajun ohjauksessa
Kolmas aikakausi: Jussi Myllymäen ohjauskausi taisi kestä jopa yli 10 vuotta
Alussa esitettiin vanoja klassikoita, kuten Roinilan Talossa 1989, Vetelys, Naisten Hurmaaja, Varpaat Nesteessä, Rykmentin Murheenkryyni sekä monta muuta.
Seuraavana nähtiin suositun näytelmäkirjailijan Heikki Luoman 11 kirjoittamaa maalaiskomediaa, joista 9 oli kantaesityksiä. Siihen rinnalle pikkuhiljaa alkoi tulemaan loppukesäisin erityylistä teatteria, musiikkipitoista hauskanpitoa. Moni varmaan muistaakin kolme iki-ihanaa esitystä, Yes sir, antaa soittaa!, Hei sir, saako soittaa? ja Kuka nyt soittaa, sir?, Anna-Maija Ojansivun käsikirjoittamia musiikkinäytelmiä. Esityksissä nähtiin Saija Tuupanen, Tommi Soidinmäki, Anna-Maija ja Kunto Ojansivu (2013-2019). Nähtiinpä tuossa välissä Saija Tuupanen Kauniina Veeranakin, siitä esityksestä lähtien alkoin Ränssin ja Juse Venäläisen yhteistyö. Siitä yhteistyöstä syntyi Kari-Tapio, 15 kesää esitys 2018.